Sfaturi utile

Ce este osmoza inversă?

Procesul de osmoză inversă a fost folosit ca metodă de purificare a apei încă de la începutul anilor ’60. Inițial a fost folosit pentru desalinizarea apei de mare. Astăzi, conform principiului osmozei inverse, în lume sunt produse sute de mii de tone de apă potabilă pe zi.

Îmbunătățirea tehnologiei a făcut posibilă utilizarea sistemelor de osmoză inversă acasă. Până în prezent, mii de astfel de sisteme au fost deja instalate în lume. Apa obtinuta prin osmoza inversa are un grad ridicat de purificare. Prin proprietățile sale, este aproape de apa de topire a ghețarilor antici, care este recunoscută ca fiind cea mai ecologică și benefică pentru sănătatea umană.

Principiul de funcționare

Fenomenul de osmoză stă la baza metabolismului tuturor organismelor vii. Datorită lui, nutrienții intră în fiecare celulă vie și, dimpotrivă, toxinele sunt îndepărtate.

Fenomenul de osmoză se observă atunci când două soluții saline cu concentrații diferite sunt separate printr-o membrană semipermeabilă. Această membrană permite trecerea moleculelor și ionilor de o anumită dimensiune, dar servește ca o barieră pentru substanțele cu molecule mai mari. Astfel, moleculele de apă sunt capabile să pătrundă în membrană, dar moleculele de sare dizolvate în apă nu sunt.

Dacă există soluții care conțin sare cu concentrații diferite pe părțile opuse ale unei membrane semipermeabile, moleculele de apă se vor deplasa prin membrană de la o soluție slab concentrată la una mai concentrată, determinând o creștere a nivelului de lichid în aceasta din urmă. Datorită fenomenului de osmoză, procesul de pătrundere a apei prin membrană se observă chiar și atunci când ambele soluții sunt sub aceeași presiune externă.

Diferența de înălțime a nivelurilor a două soluții de concentrații diferite este proporțională cu forța sub care trece apa prin membrană. Această forță se numește „presiune osmotică”.

vezi și  Cum să Alegeți Cel Mai Bun Filtru de Apă pentru Casa Dumneavoastră

Osmoza inversa

În cazul în care o soluție cu o concentrație mai mare este afectată de o presiune externă (creată de o pompă) care depășește presiunea osmotică, moleculele de apă vor începe să se deplaseze printr-o membrană semipermeabilă în direcția opusă, adică dintr-o zonă mai concentrată. soluție la una mai puțin concentrată. Acest proces se numește „osmoză inversă”. Toate membranele de osmoză inversă funcționează pe acest principiu.

În procesul de osmoză inversă, apa și substanțele dizolvate în ea sunt separate la nivel molecular, în timp ce apa aproape perfect pură se acumulează pe o parte a membranei, iar toate impuritățile rămân pe cealaltă parte a acesteia. Astfel, osmoza inversă asigură un grad de purificare mult mai mare decât majoritatea metodelor tradiționale de filtrare bazate pe filtrarea particulelor mecanice și adsorbția unui număr de substanțe folosind cărbune activ. În plus, metoda osmozei inverse este mult mai simplă și mai ieftină de utilizat în comparație cu sistemele de schimb ionic.

Aplicație

În sistemele casnice de osmoză inversă, presiunea apei de intrare pe membrană corespunde presiunii apei din conductă. Dacă presiunea crește, crește și debitul de apă prin membrană.

În practică, membrana nu reține complet substanțele dizolvate în apă. Ele pătrund în membrană, dar în cantități neglijabile. Prin urmare, apa purificată conține încă o cantitate mică de substanțe dizolvate. Este important ca o creștere a presiunii de intrare să nu conducă la o creștere a conținutului de sare din apa după membrană. Dimpotrivă, presiunea mai mare a apei nu numai că mărește performanța membranei, dar îmbunătățește și calitatea curățării. Cu alte cuvinte, cu cât presiunea apei pe membrană este mai mare, cu atât se poate obține mai multă apă pură, de o calitate mai bună.

vezi și  Resursa de filtrare. Cât timp va dura resursa la filtru apa potabila pentru mine?

În procesul de purificare a apei, concentrația de săruri pe partea de admisie crește, din cauza căreia membrana se poate înfunda și poate înceta să funcționeze. Pentru a preveni acest lucru, se creează un flux forțat de apă de-a lungul membranei, spălând „saramura” în canalizare.

Eficacitatea procesului de osmoză inversă în raport cu diverse impurități și substanțe dizolvate depinde de o serie de factori. Presiunea, temperatura, nivelul pH-ului, materialul din care este realizată membrana și compoziția chimică a apei de intrare afectează eficiența sistemelor de osmoză inversă.

Substantele anorganice sunt foarte bine separate printr-o membrana de osmoza inversa. În funcție de tipul de membrană utilizată (acetat de celuloză sau compozit cu peliculă subțire), gradul de purificare pentru majoritatea elementelor anorganice este de 85%-98%.

Membrana de osmoză inversă elimină și materia organică din apă. Substanțele organice cu o greutate moleculară mai mare de 100-200 sunt complet îndepărtate; iar cu mai puțin, pot pătrunde în membrană în cantități mici. Dimensiunea mare a virușilor și bacteriilor elimină practic posibilitatea pătrunderii lor prin membrană.

În același timp, membrana permite trecerea oxigenului și a altor gaze dizolvate în apă, care îi determină gustul. Ca rezultat, ieșirea sistemului de osmoză inversă este apă proaspătă și gustoasă

Echipamente

Oferim mai multe modele de unități de osmoză inversă de uz casnic:

Osmoza inversa Aquaroo 5 trepte este cel mai simplu sistem din gama noastră. Se compune din trei etape de pretratare, o membrană de osmoză inversă şi un post-filtru de carbon. Setul de sistem include un rezervor de stocare cu un volum de 6 litri, un robinet separat (instalat pe chiuveta de bucătărie în plus față de un robinet de apă convențional), precum și un set de fitinguri necesare pentru instalarea sistemului într-un apartament obișnuit de oraș.

vezi și  Cum să Alegeți Bateria de Bucătărie Perfectă: Un Ghid Complet

Osmoza inversa Aquaroo 6 trepte este filtru cu 5 trepte + un cartus de alcalinziare, ceea ce ridica Ph-ul solutiei, pentru a obtine o apa pura alcalina la iesire.

Important!

Avand presiunea apei din casa mai mică de 3 bari, vei avea nevoie de un filtru cu o pompă suplimentară.

Filtru apa cu pompa de presiune osmoza inversa 5 etape CARBONPUR+ compact

Filtru apa cu pompa de presiune osmoza inversa AQUAROO 5 etape CARBONPUR+ compact este alcatuit din 5 filtre esentiale pentru rezultatul apei curate si pompa de presiune.

5 Nivele de Filtrare:

  1. Fiiltru prefiltrare de sidimente PP 5 microni – elimina complet nisipul, rugina, malul si alte sedimente acumulate in apa de alimentare;
  2. Filtru prefiltrare din carbon activ – elimina eficient clor, substantele organice, pesticidele si alti compusi chimici din apa;
  3. Filtru prefiltrare din bloc carbon – reda gustul, mirosul si culoarea imbunatatita al apei purificate;
  4. Membrana osmoza inversa de 0.0001 microni – elimina pana la 99.8 % din impuritatile biologice de tipul virusurilor si retine elemente chimice nedorite
  5. Postfiltrul carbune activ granular– imbunatateste gustul si mirosul apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *